Yararlı Bilgiler

Binicilik (Ata Binme) Sporu Hakkında Bilgiler

Daha önce at binmeyi düşünmediyseniz, bunu en kısa zamanda yapmanızı öneriyoruz. At binmek dünyanın en zevkli sporlarından biri. Bu sporun en güzel yanı, canlı bir hayvanla kurulan sıcak yakınlık ve doğayla bütünleşmek. Dediğimiz gibi; şehir ve iş hayatının yarattığı stresten kurtulmak, doğada spor yapmak için dünyanın en sadık hayvanları atlarla olan birlikteliğinizi daha fazla geciktirmeyin!

Şehir hayatının karmaşasından kurtulup, özgürce spor yapmayı kim istemez ki? Buna doğaya duyulan özlemi de eklersek, yapılabilecek en güzel şey; doğa sporları. Bunların içinde biniciliğin yeri özel. Belki ormanların içinde özgürce at koşturmak her zaman mümkün değil. Ancak bir canlıyla sporu paylaşmanın zevki çok farklı. Aslında binicilik sporu atalarımızdan gelen bir gelenek. Günümüzde bu gelenek, daha çok at düşkünleri tarafından sürdürülüyor. Bu kulüplerden bir kısmında, ağaçların içerisinde at koşturmak olası. At binmek, sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da insana çok şeyler katan, insanın ruhunu hep dengede tutan bir spor.

At binmenin ciddi kuralları var!

At binmek isteyenler için ilk kural, atları çok sevmek. Ne de olsa atla iyi bir iletişim kurmak için önce onu sevmek gerekiyor. Attan ürken, ona yaklaşamayan bir insanın bu sporu yapması neredeyse imkansız. Ata, alın ya da omuz hizzasından yaklaşıp, onu yavaşca vurarak okşamak, onunla konuşmak, zaman zaman şeker vererek ödüllendirmek gerekiyor. Bunlar, atla oluşturulacak olumlu iletişimin ilk basamakları. Unutmayın ki, atınıza ne kadar iyi yaklaşırsanız, o da size o kadar uyum gösterir ve sadık kalır.

Herkes kolaylıkla at binemez!

At binmek kolay gibi görünse de, aslında öyle değil. Bir – iki saat ya da üç beş gün çalışarak binici olmak mümkün değil. Yani, atın üzerinde dengede durabilmek ya da atı yürütmek binicilik için yeterli sayılmaz. Kişinin yeteneğine, çalışmasına, azmine göre iyi bir binici olmak 6 ay ile 5 yıl arasında bir zaman gerektirir. Ancak bu sizi umutsuzluğa düşürmesin, çünkü bir kez at bindikten sonra, bir daha inmeyi siz de istemeyeceksiniz.

Binicilik özel kıyafet gerektirir!

Her sporda olduğu gibi, binicilikte de özel bir kıyafet gerekir. Binicilerin, rahat ve güvenli bir şekilde at binmeleri için, öncelikle tok adı verilen bir kask takmaları uygundur. Tok, tıpkı motorcuların kaskları gibi, herhangi bir düşüş anında, binicinin başını koruyan bir başlıktır. Bunun dışında, binicilerin külot pantalon ve özel çizme de giymeleri gerekir. Ancak sadece zevk için at binenler, bu sporda ustalaştıktan sonra, istedikleri ve rahat ettikleri giysiler giyebilirler. Binicinin dışında, ata da eyer, kolan, üzengi, başlık, kantarma, getr ve blanket gibi giysiler giydirilir.

Her yaşta insan at binebilir!

Bu sporun bir diğer özelliği, yaş sınırının olmaması. Uzmanlar, biniciliğe başlama yaşının 10 – 11 yaşlarının çok ideal olduğunu söylüyorlar. Üst sınır olarak da, insanın sağlığı müsait olduğu sürece at binilebileceği vurgulanıyor. Yani, belli bir üst sınır tanımlanmıyor. Binicilik fiziksel olarak insanın bacak kaslarını çalıştırıyor. Ayrıca yüksek bir denge gerektiriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu