Yararlı Bilgiler

Altılı Ganyan Nasıl Kurgulanır? Nasıl Tutturulur? (Bölüm 1)

1) Öncelikle yarışları bol bol izleyip sıkı takip etmek gereklidir. İzler iken de sadece birinciyi değil yarış tekrarında ikinci , üçüncü ve diğer safkanların fotoya girişlerinde aksiyonlarına dikkat etmek gereklidir. Bazı jokeyler yarışı kazanamayacağını anlayınca atlarının enseye basarlar ve o yarıştaki derecesi ölçü alınmamalıdır. Nitekim o safkanlarında kulakları dik ve diri bir şekilde fotoya giriyorsa bir sonraki yarışına mutlaka geliri vardır.

2) Jokey performanslarına dikkate almak lazımdır. Örneğin Halis Karataş ile atınız koşturmak her zaman rakibinize karşı 1-2 boy fark atmak demektir. Formda jokeylere ve bazı illerle özdeşleşmiş jokeylere dikkat etmek lazımdır. Örneğin apranti Mustafa Çiçek İzmir’deki at seçimlerini sağlayan ekibinin başarıda önemli payı vardır.

3) Her atın ideal pist ve mesafesi vardır.

4) Atların koştuğu gruplar önemlidir. Bazı atlar örneğin belirli bir sınıfı vardır. Handikap 15 koşularda genelde başarılı olan bir safkan gidip 2 sınıf yukarıda Handikap 17 yarışta koşuyorsa ne kadar kilosu hafif olursa olsun işi çok zordur. (Performansı sabit kaldığı takdirde). Tabi aynı isim bir alt grup olan Handikap 14 yarışı yakalarsa da affetmez. Dolasıyla yarışların grupları önemli etkendir. Üst gruplardan aşağı doğru sıralama Gr1-Gr2-Gr3-A2-A3-Kv9-Kv8-Kv7-Kv6 ve Handikap 17-Handikap16-Handikap 15-Handikap 14-Handikap 13 ve Şartlı 5-Şartlı 4-Şartlı 3-Şartlı 2 şeklindedir. Maiden-Satış-Apranti (Y)-Kv22-Kv23-Kv24 yarışlarda değişkenlik ve oynamalar olabilir.

5) Özellikle İngiliz atlarında galop dereceleri önemlidir. Hele ki 2 yaşlı İngilizlerin maiden ve 3 yaşlı Arapların maiden yarışlarında uzun galop sayısı oldukça önemlidir. X isimli bir tay yarışa 6 galop yapmış ama 2 tanesi uzun iş (1000-1200 metre) , Y isimli bir tay yarışa 12 galop yapmış 4 tanesi uzun iş ise o zaman Y isimli tay daha pişkindir. Tabi iş sayısı kadar yapılan derece değerleri de önemlidir. Ayrıca çalışarak yapılan galoplar ve galoplardaki kilo değerleri dereceleri oynatabilir. Örnek 62 kilo Rahat çalışan bir tay uzun işinde (ingiliz) 1200 metreyi 1.12-1.13 görürse yüzde 90 fotolar. Not: Arap atlarında galoba bakın ama çok etkilenmeyin. Çünkü arap atları ağır kanlı sakin atlar olup galop ile yarış dereceleri bir tutulmamalıdır.

6) Atların birbirileri ile koştuğu yarışlar kuponda at eleme açısından çok önemlidir. Tabi bu elemeyi yaparken beraber koştukları yarışta kilo değerleri ile yeni koşuda koşacakları kilo değerleri çok önemlidir. Örnek X 60 kilo ile Y ise 54 kilo beraber koşmuş ve X kazanmış ise Y’yi kupona yazmanın bir anlamı yoktur.

7) Özellikle uzun mesafeler kilo değerleri çok önemlidir. Yine 2-3 yaşlı İngilizlerde kilo çok önemli faktördür. Bu yüzden pek çok at sahibi yetenekli aprantileri seçip 5 kilo apranti indirimi almak isterler. Nitekim yaz sezonunda 2 yaşlı İngilizlerin maiden yarışlarında 5 kilo yaklaşık 1 saniye kadar en yakın rakibine fark demektir. Bu 5 kilo 1 saniyelik fark ile yaklaşık 5 boy avantaj anlamına gelir.

8) Tüm bu faktörleri aynı anda kontrol edip hata payını ne kadar minimuma indirseniz bile bazen hislerinize önem vermelisiniz. Örneğin benim bu konudaki batıl inancım şu şekildedir. 1. sınıf açık yarışları hariç tutarsak bazı atlar seri üst üste birincilik yapamaz. Bu yüzden son yarışını kazanan (örneğin Handikap 16 koşu) bir sonraki koşusunda çok iyi durumda değil ise yazmam. Bu şekil 6. Hisler oluşturup onlara kulak vermelisiniz.

9) Kimsenin tahmini bakmayın. Bu işin bileni yoktur. Bazen yukardaki tüm maddeleri yaparsınız ama yine de tutturamayabilirsiniz. Bir bakmışınız ki 60 yaşındaki X bir dayımız 10 dakika içinde yaptığı kuponla oyun bulabilir. Zaten boşuna şans oyunu demiyoruz. Ama üstteki maddeleri kontrol altında tutup ortalama 1-2 saat sıkı dersinize çalışırsanız başarı oranınızda artacaktır.

İlgili Makaleler

5 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu