At Yarışlarıyla İlgili Kısaltmalar
Yarış atlarının isimlerinden sonra gelen kısaltmalar safkanların yurt dışından ithal (FOAL) edildiğini belirtir.
GB: İngiltere
USA: Amerika
IRE: İrlanda
FR: Fransa
CAN: Kanada
CHI: Çin
GER: Almanya
AUS: Avustralya,
PAHR: Paraguay,
POL: Polonya,
BUL: Bulgaristan
KISA, ORTA VE UZUN MESAFE AÇIKLAMALARI
KISA 800 metre ile 1200 metre arası,
ORTA 1300 metre ile 1700 metre arası,
UZUN 1800 metre ile 3000 metre arasındaki yarışları ifade etmektedir.
SON 800 NEDİR?
Koşunun Son800′üne göre koşunun yavaş veya süratli tempoda başlayıp başlamadığına açıklık getirmekte olup, kazanan atın Son 800′ü iyi bir derece ise koşunun ağır tempoda başladığını, kötü bir derece yaptıysa süratli tempoda yarışa başlayıp, Safkanın Son 200′ den sonra oldukça zorlandığı anlamına gelmekte olup bir sonraki yarışında yarışseverler koşu içinde yarışı süratli götürecek atın oluşu ve olmayışına göre bu Son 800′lerden oldukça faydalanabilir.
TERCİHLİ START: Genellikle MBH koşan atlar ve start içerisinde korkan atlar tercihli startı çeker. Tercihli start en dış kulvardır.
TAKILARIN ANLAMLARI VE KISALTMALARI
DİLBAĞI: Lastik veya ince bayan çorabından yapılır. Safkanın yarış içerisinde kantarmasını ısırmasından dolayı binicisi de bu yüzden atı yönetememektedir ve bu durumda safkanlar rahat solunum yapamamaktadır. Dil bağı takıldıktan sonra bu sorun ortadan kalkar.
KAPALI GÖZLÜK: Bazı Safkanlar yanındaki atı görüp korkar veya yanında at görünce mücadeleyi bırakır, bu tip safkanlara Kapalı Gözlük takılır.
KULAKLIK: Sesten ürken Safkanlar için kulaklarına takılan bir koruyucudur.
KISALTILMIŞ YARIŞ TERİMLERİNİN AÇIKLAMASI
KG : Kapalı gözlük katılacağını ifade eder. (Safkanın yanına gelen atlardan ürkmesi veya içinden ve dışından öndeki atın yanına kolay bir şekilde gelip geçmeyip onunla beraber yarışı götürmek isteyen atlara takılır.)
KUL : Kulaklık katılacağını ifade eder. (Yarış yerlerindeki özellikle ses düzenlerinin anonslarından, seyircinin bağırması ve start kapaklarının açılmasındaki seslerden ürken atların bu sesleri duymaması için takılmaktadır.)
DB : Dilinin bağlanacağını ifade eder. (Yarış içinde değişik kantarmalar takılmasına rağmen kantarmayı ağızında kitleyen atlara takılır. Bir safkan yarış içinde kantarmayı ağzına kitlemesi halinde üstündeki binici atına hakimiyetini tamamiyle kaybeder. Üstündeki tüm teşvikleri ve çabaları netice vermez, at bildiği gibi koşar ve yarışta başarısız kalır, kantarma yarışta jokeyin direksiyonu gibidir bütün hakimiyetini yarışın gidiş stilini, sprint mesafesini bununla ayarlar.)
SKG : Ring mahallinden starta kadar kapalı gözlük ile gideceğini ifade eder. (Padokta seyirciden etkilenen, gezinti yapan yarışta koşacak diğer atlardan ürken titiz sinirli atlara takılır.)
SKUL : Ring mahallinden starta kadar kulaklık ile gideceğini ifade eder. (Hipodromdaki ses düzeni ve seyircinin seslerinden korkan titizlik gösterip huysuzluk yapan safkanların bu sesleri starta kadar duymaması için takılmaktadır.)
SGK : Ring mahallinden starta kadar gözleri kapalı gideceğini ifade eder. (Seyirciden ve padokta beraber gezdiği atlarla yarışa katılacağını anlayıp aşırı titizlik ve sinir yapan safkanların bunları görmemesi için takılmaktadır.)
MBH : Atın koşuya müşterek bahis harici olarak katıldığını ifade eder.
TS : Komiserler Kurulu kararı ile atın tercihli start kullandığını ifade eder. (Start içinde huysuzluk yapan atların yarıştan iki gün evvel deklere anında atın yetkilisi tarafından tercihli start istenilerek en son girmesi sağlanıp deklere sonrası start numara çekilişine bu safkan dahil edilmez. Aynı yarışta tercihli start sayısı isteyen at çok olursa bunlar kendi aralarında ayrı bir start numara çekilişi yapılarak en son girecek safkanların sıra numarası belli olur.)
EKÜRİ : Ahırda olduğu önceden ilan edilen ve aynı koşuya katılan atların jokeyleri aynı tip forma giyerler numarası büyük olan atın jokeyi bant takar.
GKR : Göz koruyucu takılacağını ifade eder.