Yararlı Bilgiler

Kaçak Atlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Soru: Kaçak atların çok olduğu bir yarışta önde kaçacak olan atların birbirlerini yıpratacak olmalarından dolayı şanslarının azalacağı ve bu tip yarışlarda bekleme yapan atların şansının yükseleceği iddia ediliyor ve bu tip yarışlarda kaçaklardan sadece en kaçağın yazılmasının yeterli olacağı, diğer yazılan kaçak atların sadece para israfı olacağı, ifade ediliyor bir çok yorumda. Sizce bu varsayım hemen hemen her zaman geçerli midir?

Cevap: Bazı safkanlar belirli bir temponun altında koştuklarında başarılı olamazlar. Bu yüzden startla birlikte öne düşerek koşuya kendi tempolarını verme yolunu seçerler ancak koşu içerisinde aynı stilde yarışan rakiplerin olması durumunda antrenör yahut jokey yarışın seyrinin safkanının istediği tempoda gideceğini düşünebilirler. Bu durumda koşuyu önde götürmeyerek startla birlikte iki, üç koşarak düzlük üzerinde öndeki safkanların temposunun düşmesini bekleyebilirler. Bazı durumlarda safkan yarışa yeterince hazır ve önde maruz kalacağı prese rağmen temposunu aynaya kadar taşıyabilecek durumdadır. Bu koşulda antrenör jokeye beyaz bayrak ayna talimatı verebilir. Koşu içerisinde geriden güçlü ataklar yapabilecek durumda bir rakip yoksa ve safkan istenildiği gibi koşarsa galibiyet ihtimali oldukça yüksektir.

Kısa mesafeli koşularda yarışa erken adapte olan safkanların şansı diğerlerine göre daha yüksektir. Bununla ilgili olarak tayların bir önceki koşuları referans alınabilir. Erken adapte olan bu isimler arasında ayağına çabuk; birden süratlenen bir tay varsa elbette kuponlardaki yerini öncelikli olarak almalıdır. Örneğin; 1200 metre mesafeli bir koşuda yarışa 20 salise geç adapte olan bir tay 3-4 boy kaybedecektir. Tam tersi olarak starttan çok iyi çıkış yapabilen süratli bir isim ise rakiplerine nazaran 1-2 boy daha avantajlı olacaktır. Böylelikle geride kalan tay için 5-6 boyluk bir dezavantajı oluşacaktır. Bu durumda safkanların güçleri ve eğer varsa daha önceki dereceleri ön plana çıkmaktadır. İstanbul’da traküs tablosuna bakılarak safkanların ulaşabildikleri sürat ve düzlük performansları hakkında bilgi edinilebilir.

Bilindiği üzere at yarışlarında yarış severin vakıf olduğu ya da eksik bilgilendirmeden dolayı tam olarak kavrayamadığı birçok durum mevcuttur. Yarışın seyrine ve koşunun sonucuna birçok değişken etki edebilir. Basit mantıkla o kaçak bu sprinter diye düşünerek kupon oluşturmak yarışların inceliklerini iyice hazmedememiş oyuncuların yapacağı iştir. Kimi zaman koşu içerisinde yalnızca bir tek kaçak at olmasına rağmen geriden gelen bir safkanın kazanması yahut birden fazla önde giden atın katıldığı yarışlarda koşuyu yine önde giden bir ismin kazanması bu tezi doğrular niteliktedir. Safkanın psikolojisinden tutun da jokeyin binme stiline kadar birçok farklı değişken neticeyi etkileyebilir. Elbette tüm bunların bilmemiz ya da hesaba katarak oyun kurmamız mümkün olmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu